Amerika fegyverben

Az Egyesült Államok fegyverrel vívta ki szabadságát, majd fegyverrel hódította meg a kontinenst. Már az első telepesek is csak fegyvereikre támaszkodhattak, ahogy még napjainkban is a vidéki Amerika a városi rendőrőrsöktől távol élő lakói a fegyverekben találnak megnyugvást. Amerikában a fegyverviselés, az alkotmány által garantált jog. Az amerikai háztartások 40 százalékában tartanak puskát vagy pisztolyt. És bár a fegyvertartásról az alkotmány is rendelkezik, 1939 óta nem született legfelsőbb bírósági ítélet a témában. Az USA-ban 320 millió kézi fegyvert tartanak számon, tehát minden lakosra jut egy fegyver. Azonban az  illegális fegyverek  száma ennek a duplája is lehet.

Az amerikai háztartások 40 százaléka rendelkezik halált osztó tűzfegyverrel. Egyébként Texasban a szupermarketekben is lehet fegyvert venni, a sportosztályon: itt a pecabotok, ott a puskák. A feltételek lazák: fegyvertípustól függően 18 illetve 21 év a korhatár, amit a jogosítvánnyal lehet igazolni. Továbbá rendelkezni kell egy állandó texasi lakcímmel legalább 90 napja valamint egy makulátlanul dokumentált lelkiismerettel. Texasban vasárnap egész nap lehet revolvert vásárolni, alkoholt azonban csak déli 12.00 órától, akkor is sokszor igazolvánnyal. Ha iskoláskorúak segítenek az apjuknak bepakolni a bevásárlókocsiba a sörös üveget, a pénztáros szól, hogy ez tilos, mert kiskorúak.

Michael Moore Kóla, Puska, Sültkrumpli című filmjét nagy sikerrel vetítették szerte a világon, arról nem is beszélve, hogy készítője még Oscar-díjat is kapott. Most egy egyre hangosabb csoport az állítja: Moore csalt. A hosszú listán trükkös vágásoktól kezdve utószinkronon keresztül egészen a hamis tényekig sok minden szerepel. Az indoklás meglehetősen egyszerű: az Oscar-díj eme kategóriájának kiírásában az szerepel: a dokumentumfilm megtörtént eseményeket visz filmre. Azaz, nem szerepelhet a filmben utólagos szinkron, beállított jelenet, vagy bármi, ami nem pontosan úgy történt a valóságban. A filmben valóban tömegesen láthatók, bakik, bevágások, megrendezett jelenetek és időrendi csúsztatások.