James Dean autóbaleset

Például az „Édentől Keletre” című filmben láthattuk, amiben, a legjobb színész díjra jelölték. Nincs még egy férfiszínész a filmtörténetben, aki huszonnégy éves korára olyan életművet hozott volna létre, mint Ő. Három lehengerlő filmalakítás, sok nemzedéknyi színésznek lesz példaérték. James Dean, az örökkön örökké háborgó és lázadó, aki kamaszos daccal pusztít és rombol, hogy szeressék /Édentől keletre/, aki ön- és közveszélyes játékokat játszik a halállal /Haragban a világgal/, és aki keresztre feszül egy Winchesteren, csak hogy megmutassa, ő is valaki /Óriás/. Első filmje honoráriumából vásárolt egy Porsche 550 Spyder sportkocsit, hogy hódolhasson másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek. A Giant forgatása közben James Dean egy autóversenyre utazott, az országúton azonban karambolozott kocsijával és életét vesztette.

Jóképű volt, vad és autóversenyző, sokak szerint színészgéniusz, akinek kedvenc mondása ez volt : „Élj gyorsan, halj meg fiatalon, és hagyj hátra gyönyörű holttestet!” A legenda szerint Dean a gázba taposott, mikor látta, hogy már nem kerülheti el az ütközést, ezt azonban utólag megcáfolták.A fairmounti temetőben helyezték végső nyugalomra (Indiana államban). James Dean sírja azóta zarándok hely lett a rajongók és a Dean féle életfilozófia képviselőinek. Egy Illinois-beli autómúzeum egymillió dolláros pénzjutalmat ajánlott fel annak az 1955-ös Porsche Spyder darabjaiért, mellyel 1955 szeptember 30-án James Dean halálos balesetet szenvedett Kaliforniában.

A Volo Auto Museum szeretné megtalálni az autó maradék alkatrészeit, a színész halálának ötvenedik évfordulójára. James Dean autóját, amely hamar kiérdemelte a „Kis Fattyú” gúnynevet, annál a George Barris-nél vásárolta, aki a”Haragban a világgal” című filmjében szereplő 1949-es Mercuryt is szállította. A végzetes baleset után szintén ő vásárolta meg a roncsokat 2500 dolláros áron. Már akkor megkezdődtek az autó körüli furcsa esetek, amikor a maradványok megérkeztek Barris műhelyébe, a Porsche ugyanis szállítás közben lecsúszott, majd eltörte egy szerelő lábát.