Kígyó óriás

A világ leghosszabb kígyója címet egy kockás piton (Python reticulatus) viseli, amit 2003-ban fogtak Szumátra szigetén és később egy indonéziai magánállatkertben szállították. A piton hossza majdnem 15 (14,85) méter, súlya 983 font (447 kg). A kígyó jelenleg az indonéziai Kendal állatkertjében él, ahol kutyákkal etetik.

De, régen 50-60 millió évvel ezelőtt nagyobb kígyók is elő fordultak a világon. A Titanoboa közvetlenül a dinoszauruszok kihalása után élhetett, nagyobb volt mint egy autóbusz és nehezebb, mint egy bölény. Ilyen lehetett a legméretesebb óriáskígyó. Csontjai öt éve kerültek elő egy kolumbiai szénbányából. Azóta Panamában és Floridában is vizsgálták a ritka maradványokat. Ezek az állatok jóval 1 tonna feletti súlyban voltak.

A zöld anakonda Dél-Amerika trópusi területein elterjedt, az Andok vonulatától keletre, főleg az Amazonas és az Orinoco vízgyűjtő területein. Elsősorban vízben él, de a szárazföldön is vadászik. A lassú folyású és az állóvizeket kedveli, míg a gyors folyásúakat inkább kerüli. Gyakran megtalálható az alámosott homokos partszakaszok alatti üregekben, csakúgy, mint a sekély vízben pihenve, vagy éppen a homokos parton napfürdőzve. A vízi életmódhoz való alkalmazkodását mutatja, hogy az orrlyukai és szemei a fej tetejére tolódva helyezkednek el.