Szellemek a könyvtárban, avagy a könyvtár angyala

Rengeteg ember számol be arról, hogy meghökkentő véletlenek történnek velük, amikor információk után kutatnak egy-egy könyvtárban. Ez annyira jellemző, hogy Arthur Koestler ki is találta a „könyvtár angyala” kifejezést, amivel azt a rejtélyes erőt nevezi meg, amely az embereket valahogy mindig a megfelelő könyvhöz irányítja. Rebecca West például elmesélte, hogy egyszer a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében a nürnbergi perről készült könyvek egész falával találta magát szemben, de a katalogizálás módja sem juttatta közelebb ahhoz, hogyan tudná megtalálni azt a bizonyos információt, amit keres.

Panaszkodott is az egyik könyvtárosnak, és – hogy érzékeltesse problémáját – találomra levett egy könyvet a polcról. Nemcsak hogy az a könyv volt, amit keresett, hanem éppen azon az oldalon is nyitotta ki, ahol a keresett információ volt. Bernard Levin újságírónak hasonló élményben volt része. Már régóta keresett valami utalást Nagy Sándor szobrára vonatkozóan, – ez a szobor olyan hatalmas volt, hogy egy egész város elfért a tenyerében. Levin egy teljesen más dolgot keresett a PIutarkhosz élete című könyvben, s eközben egy nyomdai hibának köszönhetően rossz oldalon ütötte fel a könyvet – és ott megtalálta a szobor történetét. Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes szülő atyja igencsak meglepődött, amikor véletlenül kezébe akadt Maupassant : L’Auberge című novellája, s az szinte teljesen azonos volt egy történettel, amit ő maga dolgozott ki az egyik könyve számára.

Maga a történet is ugyanabban a fogadóban, a svájci Gemmi-hágó mellett játszódott. Derek Walters csillagász-írónak is segített a „könyvtár angyala”, amikor az egyetemi könyvtár kínai részlegében keresett valamit. Éppen akkor nem lehetett hozzájutni a keresett Információhoz, kínai nyelvtudása is meglehetősen korlátozott volt, és nem volt ott senki, aki segíthetett volna. Egyszer csak az egyik polcról egy könyv esett a lába elé. Amikor felvette, észrevette, hogy benne van az az információ, amit keres. Százával sorolhatnánk a hasonló eseteket, ezért a kutatók még értetlenül állnak a jelenségek előtt. Valóban létezik a könyvtár angyala? Pusztán csak csodálatos véletlenek? Vagy valamiféle működő intuíció?