A gyémánt

Napjainkban a gyémántbányászat új lendületet kapott a még kiaknázatlan területeken. Városokat, erdőket nem kímélve vásárolják fel a területeket az óriási bányatársaságok, hogy mind újabb és újab bányákat nyissanak a drágakövekben gazdag területeken. Óriás kráterek éktelenkednek ezen területeken. A külszíni fejtés sajnos hatalmas pusztítással jár a területen és környezetében. Oroszország leggazdagabb gyémántbánya-cége, az Alrosa bejelentette, hogy 2014-ig több mint 2,8 milliárd dollár költ három új gyémántbánya megnyitására, amelyek éves kapacitása körülbelül 6 millió métertonna gyémántérc.

A társaság, amelyben az orosz kormánynak 50,9 százalékos a tulajdoni részesedése, tavaly 2,18 milliárd dollár értékű nyers gyémántot és 157,5 millió dollár értékű vágott gyémántot értékesített. A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen az egyik legkeményebb természetben előforduló ásvány. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll. A világ legnagyobb gyémántjai : 1. Cullinan gyémánt 3106 karátos, kékesfehér kő értéke felbecsülhetetlen. Állítólag ez a legnagyobb gyémánt a Földön, amit valaha találtak. 1905-ben bukkantak a nyomára Dél-Afrikában a Thomas Cullinan által felfedezett gyémántbányában, róla kapta a nevét. Két búr tábornok vásárolta meg, hogy VII. Edward angol királynak ajándékozzák születésnapjára.

A kő egyszerű postai küldeményként szerencsésen megérkezett Angliába, míg a – megtévesztésül – detektívek hadával őriztetett másolatot ellopták a hajóról. A király koronájával együtt lefényképeztette, és egy bank páncélszekrényében őriztette a követ, amelynek csiszolása nyolc hónapig tartott. A legnagyobb darab az angol királynő jogarába van belefoglalva, a második legnagyobb a királyi koronát díszíti, a továbbiak pedig a Koh-i-noor nevű gyémánttal együtt az angol királynő koronáját ékesítik. 2. Régens vagy más néven Pitt A gyémántot súlyban most már jóval felülmúlják más híres gyémántok, a Régens kivételes tisztasága és tökéletes metszése miatt vitathatatlanul a világ legszebben megmunkált gyémántja. Nyersen 410 karát súlyú. 1698- ban Indiában fedezték fel, és Madras kormányzója, Thomas Pitt szerezte meg, és elküldte Angliába, hogy ott metsszék meg. Először XV. Lajos aranyozott koronáját ékesítette 1722-es megkoronázásakor, majd XVI. Lajos koronájába került 1775-ben. 1792-ben ellopták. Egy névtelen levél alapján a Champs Elysées (Párizs egyik leghíresebb körútja) fasorában elásva találtak rá.

A tolvajokat hiába keresték. Később Napóleon a kardmarkolatába foglaltatta. A waterlooi csata után egy ideig azt hitték, a porosz hadizsákmány része lett, de tévedtek. A gyémánt ma is francia tulajdon: a párizsi Louvre-ban őrzik. 3. Orlov vagy más néven amszterdami 250 karátos gyémánt. Indiából származik, ahol egy templomi szobor szeme volt. Később egy ideig Nadír perzsa sah trónját ékesítette, de elrabolták tőle. 1772-ben Amszterdamban vásárolta meg Nagy Katalin számára a cárnő kegyence, Grigorij Orlov. Az asszony a koronájába foglaltatta, és szerelméről nevezte el a követ, de hamarosan kiábrándult az ajándékozóból. A gyémánt később a cári jogart díszítette. A második világháború utáni szovjet kormány azt állította, hogy az Orlov a koronaékszerekkel együtt a Kremlben látható: sokak szerint viszont a kiállított tárgy csak másolat volt, az eredetit 1920-ban Szentpétervárról külföldre menekítették. Aztán visszakerült, de 1932-ben kalandos körülmények között, a jogarból kiszedve, újra Nyugat-Európába csempészték az Orlovot. Hogy jelenleg hol van, senki sem tudja.