Sultan Kosen – a világ legmagasabb embere

A 2,47 méter magas Sultan Kosent választották meg a világ legmagasabb emberének a Londonban rendezett Guiness rekordok könyvének 2010-es kiadásának bemutatóján. A 26 éves török kosárlabdázónak egy hátsérülés miatt kellett abbahagynia a profi sportolást, ám neki van a világon a legnagyobb keze és lába, a tenyere 27,5 centi hosszú, míg talpa 36,5 centis. A bemutató alkalmával a 247 centis férfi elmondta, hogy magassága miatt mindig is gondja akadt a szebbik nem becserkészésével. „Remélem, hogy miután híres lettem, több nővel is megismerkedhetek. Egy napon meg szeretnék házasodni” – mondta Sultan Kosen.

A férfinél a hipofízisét károsító daganat miatti növekedésihormon-túltengés okozta a kivételes magasságot. Ezt az állapotot gigantizmusnak (akromegáliának) nevezi a szakirodalom. A férfi végtagjai is óriásiak: a kézfeje 27,5 centi, a lábfeje 36,5 centi. Sultan Kosen csak mankóra támaszkodva tud felállni. Az égimeszelő abban bízik, hogy a rekordnak köszönhetően végre megtalálja az igazit. „Eddig elég nehéz volt barátnőt találnom. Senki sem akadt, mert rendszerint megijedtek tőlem.

Most, hogy híres leszek, végre sok lánnyal akadhatok össze. Szeretnék megnősülni” – mondta. Sultan Kosennek az sem vette el kedvét, hogy van egy nála magasabb ember is, ám a 257 centis ukrán Leonyid Sztandnyik nem hajlandó hivatalosan bejelentkezni a Guinness-rekordok könyvébe, mert elege van a nyilvánosságból, egyébként nem hivatalosan ő világ legmagasabb embere, 2 méter 57 centivel, és még nő. 14 éves korában egy daganatot vettek ki a fejéből, és a műtét közben a növekedési hormon termeléséért felelős rész megsérült. A férfi nem fér el a lakásában, nem tud utazni és cipőt sem kap 60-as lábára.