Életben maradtak

1972. október 13.-a, amikor egy fiatal rögbicsapatot szállító uruguayi légitársaság F-227 típusú repülőgép lezuhant az Andokban. Számos utas azonnal meghalt, de a legtöbben életben maradtak. Nyolc napig várták, hogy megmentsék őket, de a segítség nem jött. Az utasszállító Montevideóból – Chilébe indult. A gépen összesen 45 személy tartózkodott, játékosok, barátok, hozzátartozók és a személyzet. A gép az Andok hegyóriásai között elveszítette a rádió kapcsolatot és nyomtalanul eltűnt.

A hivatalos kutatást hamar abbahagyták, csak a szülők és a hozzátartozók reménykedtek az utasok életben maradásában. December 21-én, mikor már szinte minden reményt feladtak, egy chilei paraszt hozta meg a hírt, hogy két torzonborz, kiéhezett emberrel találkozott az Andok egy félreeső völgyében, akik azt állították magukról, hogy a repülő szerencsétlenség menekültjei, s társaik közül az életben maradottak még a géproncsok között várják a segítséget. Nyolc napig várták, hogy megmentsék őket, de a segítség nem jött. Az ételük és italuk hamarosan elfogyott.

Amikor a rádióból megtudják, hogy feladták a keresésüket, rádöbbennek arra, hogy a sorsuk immár a saját kezükben van. Több ezer méter magasság, éjjelente mínusz 40 fok, napok óta semmi élelem. A túlélők több mint tíz hétig bírták ilyen körülmények között. Legyőzték az elviselhetetlent azáltal, hogy megtették az elképzelhetetlent. A döntésük nem kevesebbről szólt, mint megőrizni a civilizáltságot vagy életben maradni. A film megdöbbentő képekkel mutatja be azt a testi és lelki küzdelmet, amelyet magukkal és egymással kellett megvívniuk ahhoz, hogy esélyük legyen az életben maradásra.

A táj, a hófödte hegyláncok tovább fokozzák a magánynak és egymásrautaltságnak érzését. A megmeneküléshez nem kevesebbre volt szükség a maguk életben tartásán kívül, mint hogy ketten Nando Parrado (Ethan Hawke) és Roberto Canessa (Josh Hamilton) keresztülmásszanak a hegyeken Chile zöld völgyeiig. A helyszínre irányított helikoptereknek sikerült is megtalálni és biztonságba szállítani a szerencsétlenség tizenhat túlélőjét, akik hallatlan szenvedések és nélkülözések közt, halott társaik testét voltak kénytelenek megenni, hogy életben maradhassanak. A történet világszenzációt keltett, ez indította a szerzőt izgalmas dokumentumregényének megírására, mely minden részletében hiteles dokumentumokon, személyes interjúkon és beszámolókon alapul. A két szálon szerkesztett történet egyik része a szülők és hozzátartozók kétségbeesett erőfeszítéseit és magatartását írja le, de a lényeg a magára hagyott kis csoport története, mely minden emberi gyöngédség és morbid részlet ellenére a barátság, az összetartozás, a humánum felemelő példája. A tragédiáról szóló film méltó emléket állít ennek a hihetetlen teljesítménynek, valamint a 16 túlélőnek és a 29 halottnak.