A Manson ügy

Charles Milles Manson, ismertebb nevén Charles Manson (Cincinnati, Ohio, 1934. november 12.), amerikai bűnöző, akit többek közt az 1960-as években elkövetett Tate-LaBianca gyilkosságok kiterveléséért ítéltek el. Az Egyesült Államok folklórjában a gonosz egyik megszemélyesítője. Már a gyilkosságok előtt jól ismert bűnöző volt: sokat ült börtönben kocsilopásért, hamisításért, hitelkártya csalásért, lányok futtatásáért. Több személyes kudarc is érte, költőként és gitárosként is próbálkozott, de semmiben sem volt sikeres. Manson valódi pszichopata, magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte. Az 1960-as évek végén lett egy hippipünkösdista csoport vezetője és az élén több brutális gyilkosság kitervelője.

A Manson Család nevű csoport gyilkolta meg többek közt Sharon Tate (Vámpírok bálja) filmszínésznőt, Roman Polański filmrendező feleségét. A gyönyörű szép Sharon Tate, Roman Polanskitól volt nyolc hónapos terhes, barátaival vacsorázott, este 10 után értek haza. Másnap reggel találták meg őket, Sharon Tate testén tizenhat késszúrás volt, ebből öt önmagában is halálos, Tate nyakán kötél, ami összekötötte jó barátjával és egykori udvarlójával, Jay Sebringgel.

További három halott volt még a helyszínen, kettőt a ház előtt találtak meg a gyepen, őket szintén leszúrták, egyet pedig egy kocsiban főbelőve. Tate és Polanski másfél évvel korábban házasodtak össze, gyermekük születése után a színésznő vissza akart vonulni a filmezéstől. Charles Mansont halálra ítélték, de büntetését életfogytiglanra változtatták, még mindig ül, 2012-ben helyezhetik először feltételesen szabadlábra. Egyébként bizonyított tény, hogy Manson a banda feje nem vett részt a gyilkosságban, csak követőit tüzelte fel. Érdekes – Susan Atkins a per során azt állította, hogy azért szúrta le a nyolchónapos terhes Sharon Tate-et, mert „torkig volt” azzal, ahogy az asszony a saját és gyermeke életéért könyörgött.

A gyilkosság után Atkins a nő vérével írta fel a ház bejárati ajtajára a „pig”, azaz „disznó” szót. Atkins börtönévei alatt többször is bocsánatot kért, amiért részt vett a brutális gyilkosságokban. Halálhíre másnapján, egy Los Angeles-i felvonuláson megszólalt a fiatalon meggyilkolt Sharon Tate nővére is. „Valójában ejtettem egy könnycseppet ma reggel, mert az egész életére kiható döntései vezettek ide” – fogalmazott Debra Tate Atkins-szel kapcsolatban, hozzátéve: „Minden elpazarolt élet egy tragédia.” Susan Atkins volt egyébként az Egyesült Államokban a leghosszabb ideje börtönben lévő női elítélt. Halálával a „cím” a szintén a Manson-gyilkosságok miatt elítélt Patricia Krenwinlere szállt. Rajta és a most 74 éves Charles Mansonon kívül még ketten vannak börtönben a bűntények miatt.