Kincsek a Dunában

Elképzelni is nehéz, miféle kincseket rejthet a Duna medre valahol Esztergom közelében, de ha Tóth János Attilán múlik, hamarosan kiderül. A magyarországi búvárrégészet úttörője eltökélte: felkutatja és a felszínre hozza mindazt, ami Mária királyné 1526-os menekülése során a folyóba veszett. – A mohácsi csatában a török szétverte a magyar seregeket, és meghalt II. Lajos király. Nem maradt, aki megvédje Budát, ezért a királyné megrakott értékekkel hatvan hajót, és Bécsbe indult – magyarázta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

A világvége-hangulatban mindenki sütögette a maga pecsenyéjét. Az esztergomi kapitány például nem átallott rajtaütni a konvojon, számos hajót el is süllyesztett. Ezekre vadásznak most a régészek. – Ami a vízbe beleesett, az ott is maradt – mondta Tóth. – Ékszer, láda, bőr, ruha, ezek mind épen átvészelhették a közel 500 évet a víz alatt – sorolta. A vízben 6-8 régész és 20-25 búvár váltja majd egymást a kutatás során. Először szonárral „végigtapogatják” a folyó medrét egy több tíz kilométeres szakaszon, majd elvégzik a merüléseket. Bár a víz mélysége mindössze 2 és 5 méter között váltakozik, a régész nem tart attól, hogy a kincsvadászok az elmúlt fél évszázadban megdézsmálták a roncsok rakományát. – Erős a sodrás, és a látótávolság is mindössze egy méter. Tapasztalt búvároknak is nehéz feladat lesz – mutatott rá Tóth János Attila, aki a Szigetközben nőtt fel, és végtelenül boldog, hogy két szerelmét, a búvárkodást és a régészkedést egyszerre űzheti.

A kutatók reményeit növeli, hogy az elmúlt tíz évben két, fából készült hajót is láttak a járókelők alacsony vízállásnál, egy zátonyon fennakadva. A terület átfésülése során ráadásul egyéb fontos leletek, például római gályák vagy kelta hajók is előkerülhetnek.